Veiligheid(S)zorg

Veiligheidzorg

Veiligheid begint bij het bewust zijn van risico’s en zorg hebben voor de gevolgen. Dat doen we al voortdurend en overal. Bijvoorbeeld voordat we de straat oversteken of wanneer we de houdbaarheid van voedsel checken. Van heel veel risico’s zijn we ons wel bewust. Dan maakt zorg over eventuele gevolgen dat we veilig willen handelen. Maar wat nu als risico’s niet gezien of onderschat worden. Simpelweg omdat we ze niet kennen of geen zorg hebben over dat het mis kan gaan.

Veiligheidszorg

Gelukkig bieden diverse opleidingen (zoals VCA) en internet (zoals ARBO catalogi) een goede basis voor veiligheidszorg; kennis over maatregelen en middelen om verantwoord met risico’s om te gaan.  En toch gebeuren er in Nederland per jaar meer dan 200.000 arbeidsongevallen met letsel en meer dan  2000 met blijvende letsel (bron RIVM). Gevolgen variërend van  ongemak tot drama. Reden genoeg om zorg te besteden aan veiligheid, toch?  Met name risicowerkzaamheden, zoals op hoogte, met machines, in besloten atmosferen of waar energieën kunnen vrijkomen, vergen goede voorbereiding en veiligheidszorg.

Veiligheid regel je aan de voorkant! Dus tijdens de werkvoorbereiding alle facetten van de klus doorlopen en de risico’s met beheersmaatregelen bepalen. Deze veiligheidszorg leidt zowel tot een veilige uitvoering als goede kwaliteit van werkzaamheden. Dit vertaalt zich uiteindelijk in minder kosten.  Vraag het een Expert!